Monday, October 20, 2014

အားလုံးစားမယ္ကြာ

အာလူးကတ္တလိတ္ေၾကာ္



ဒီေန႕ေၾကာ္စားျဖစ္တဲ့ အေၾကာ္ေလးပါ မာမာ့သမီးေလးအတြက္ သတ္သတ္လြတ္ ေၾကာ္ျဖစ္တဲ့ အစားေလးတစ္မ်ဳိးေပါ့ သတ္သတ္လြတ္စားတဲ့ သမီးအတြက္ တေန႕တမ်ဳိးမ႐ိုးရေအာင္ စီမံခ်က္ျပဳပ္ေပးထားတဲ့ အေမ့ရဲ႕ ေစတနာဟင္းေလးေပါ့ေနာ္။
ေၾကာ္ရတာအရမ္းလြယ္ပါတယ္ အိမ္႐ွင္မတို႕ကိုယ္တိုင္လဲ သားသားမီးမီးေလးတို႕အတြက္ သတ္သတ္လြတ္ အစာေလးတစ္မ်ဳိး ခ်က္ေပးေစခ်င္တယ္ဆိုရင္ အာလူးကတ္တလိတ္ေလး ေၾကာ္ေပးနိုင္ေအာင္ ေၾကာ္ပံုေၾကာ္နည္းေလးကို ေရးပါမယ္။
ပါ၀င္ရမွာေလးေတြကေတာ့

  • နဴးေနေအာင္ျပဳပ္ျပီး ညက္ေနေအာင္ ေခ်ထားေသာထားေသာအာလူး - 600g
  • ေျပာင္းဖူးမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  • ဖြားဖြားပါေအာင္ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုး
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • နဴးေနေအာင္ျပဳပ္ထားေသာ အာလူးကို အားလုံးေက်သြားေအာင္ေခ်လိုက္ပါ
  • ဇလံုထဲထဲ့ျပီး ဆား မဆလာ နႏြင္းမွဳန္႕ အရသာမွဳန္႕ ေျပာင္းဖူးမွဳန္႕တို႕ထဲ့ျပီး ေစးေနေကာင္ နယ္ေပးပါ
  • နယ္ျပီးတာနဲ႕လက္ကိုေရစြတ္ျပီး အေနေတာ္အလံုးေလးမ်ားရေအာင္ ဆုတ္ဆုတ္ျပီး လံုးေပးပါ
  • ၾကက္ဥတစ္လံုးကို ဇလံုေသးေသးတလံုးထဲမွာ ဖြားဖြားပါေအာင္ေခါက္ထားေပးပါ
  • ဆီကို မီးအပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက မီးကို အေနေတာ္ေလာက္ျဖစ္ေအာင္ အ႐ွိန္ေလ်ာ့ေပးပါ
  • မီးေလ်ာ့ေပးျပီးတာနဲ႕ လံုးထားေသာအာလူးကို နဲနဲျပားေပးျပီး ခေလာက္ထားေသာၾကက္ဥထဲမွာႏွစ္ျပီး ဆီအိုးထဲကို ထဲ့ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • မီးအရမ္းျပင္းရင္ အာလူးကတ္တလိတ္ေၾကာ္က ကြ်မ္းသြားတတ္တာမို႕ မီးအပူ႐ွိန္ကို သတိထားပါ
  • တဖက္က်က္ရင္ တဖက္ကိုအသာအရာ ဇြန္းနဲ႕ေကာ္ျပီးလွန္ေပးပါ
  • ေနာက္တဖက္ပါ ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးျပီးပါက မဆလာနံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕အာလူးကတ္တလိတ္ေၾကာ္ေလးကို စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

Monday, 22 September 2014

ပုဇြန္ေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး



မာမာေၾကာ္ျဖစ္တဲ့ အေၾကာ္ေလး တစ္ခုေပါ့ ပုဇြန္ေခါင္းခ်ဳိးေလးေတြကို ေခါင္းခ်ဳိးျပီး တန္ပူရာမွဳန္႕ေလးနဲ႕ေၾကာ္ထားလို႕ ေမႊးေမႊးႂကြတ္ႂကြတ္ေလး စားလို႕အရမ္းေကာင္းပါတယ္။

မာမာခ်က္တဲ႕ဟင္းေလးေတြက အရမ္းကိုလြယ္ပါတယ္ ခ်က္ရတာလဲျမန္ပါတယ္ စိတ္ပါလို႕ အခုေၾကာ္ထားတဲ့ ပုဇြန္ေၾကာ္ေလးကို ေၾကာ္စားၾကည့္မယ္ဆိုရင္ ေၾကာ္နည္းေလး ေျပာျပပါ့မယ္။

ပုဇြန္ေၾကာ္ ေၾကာ္ရန္အတြက္

  • ေရေဆးျပီးေခါင္းျဖဳတ္ထားေသာ ပုဇြန္အေသး - 150 g
  • တန္ပူရာမွဳန္႕. - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  • ေရ. - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္၀က္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ၾကက္သားမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  • ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
ပုဇြန္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ပါမယ္
  • ပုဇြန္ ၾကက္သားမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕တို႕ကို အရသာနယ္လိုက္ပါ
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ကို ေရႏွင့္ေဖ်ာ္ထားျပီး ပုဇြန္အရသာနယ္ႏွင့္ နယ္ေပးထားပါ
  • ဆီကို မီးျပင္းျပင္းနဲ႕အပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက မီးကို အေနေတာ္ေလ်ာ့ေပးပါ
  • ပုဇြန္တန္ပူရာမွဳန္႕ နယ္ထားတာကို ပန္းကန္ျပားျပန္႕ျပန္႕ေလးထဲ ဖ်န္႕ထဲ့ေပးျပီး ဆီပူအိုးထဲသို႕ အသာတြန္းခ်ျပီး ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္က်က္ရင္ တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးျပီး ေ႐ႊ၀ါေရင္ျဖစ္လာတဲ့ထိေၾကာ္ေပးျပီးပါ
  • က်က္တာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးထားပါ
  • ဆီစစ္သြားရင္ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။

Monday, 8 September 2014

ပုဇြန္ခြက္ေၾကာ္



ဒီေန႕ေၾကာ္စားျဖစ္တဲ့ အေၾကာ္ေလးေပါ့ အိမ္ကသားနဲ႕သမီး အရမ္းႀကိဳက္တဲ့အေၾကာ္ေလးမို႕ မၾကာမၾကာေတာ့ ေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္ တစ္ကယ္တန္းၾကေတာ့ ပုဇြန္ခြက္ေၾကာ္က ပံုးစံခြက္ေလးထဲကို အေၾကာ္ႏွစ္စပ္ထားတဲ႕ ပဲပင္ေပါက္ရယ္ ပုဇြန္ရယ္ကိုထဲ့ျပီးမွ ခြက္ကိုင္းကိုကိုင္ျပီး ဆီပူအိုးထဲႏွစ္ျပီးေၾကာ္ေပးရတာပါ အေၾကာ္က်က္လာတာနဲ႕ ခြက္ထဲကေန ေစာင္းျပီးဆီပူအိုးထဲသြန္ခ်ျပီး ခနထားျပီးတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္လိုက္႐ံုပါဘဲ။
မာမာကေတာ့ ပုဇြန္ခြက္ေၾကာ္တဲ့ခြက္မ႐ွိတာနဲ႕ ပန္းကန္ျပားျပန္႕ျပန္႕ေလးေပၚ ပဲပင္ေပါက္နဲ႕ပုဇြန္တင္ျပီး ဆီပူအိုးထဲကို အသာတြန္းခ်ျပီး ေၾကာ္ထားတာပါ။

ပါ၀င္တာေလးေျပာပါမယ္

  • ပုဇြန္ထုတ္ - ခပ္ႀကီးႀကီး ၇ေကာင္
  • တန္ပူရာမွဳန္႕. - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ခြက္
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္၀က္
  • ေရစင္ေအာင္ေဆးထားေသာပင္ေပါက္ - 350g
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္၀က္ 
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ 
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ကိုေရနဲ႕ေရာျပီး သမေအာင္ေမႊေပးျပီးမွ ပဲပင္ေပါက္ကိုထဲ့ကာ ဖြဖြေလးနယ္ေပးပါ
  • ပန္းကန္ျပားျပန္႕ျပန္႕ေလးေပၚသို႕ မုန္႕ႏွစ္လူးထားေသာ ပဲပင္ေပါက္နဲနဲႏွင့္ ပုဇြန္တစ္ေကာင္ကို ထဲ့ျပီးျပင္ေပးထားပါ
  • ဆီကို မီးအပူေပးျပီး ဆီပူျပီးက်က္လာပါက မီးကိုအေနေတာ္ေ႐ွာ့ေပးကာ ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ပုဇြန္ကိုထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • မီးအရမ္းမမ်ားေစရန္သတိျပဳျပီးေၾကာ္ေပးပါ တစ္ဖက္ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးပါ
  • ႏွစ္ဖက္လံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက ပုဇြန္ခြက္ေၾကာ္ေလး ရပါျပီ။

Sunday, 31 August 2014

ၾကက္သားလိပ္ေၾကာ္





ဒီေန႕ေတာ့ ၾကက္သားေကာ္ျပန္႕လိပ္ေၾကာ္ေလးေၾကာ္ပါမယ္ ၀က္သားအစားၾကက္သားနဲ႕ေၾကာ္တာပါ ၀က္သားဆိုရင္ မာမာတို႕အိမ္မွာ လူမညီပါဘူး မစားတဲ့သူကမ်ားတဲ့အတြက္ ၾကက္သားနဲ႕ဘဲေၾကာ္တာပါ။

စိတ္၀င္စားလို႕ေၾကာ္စားၾကည့္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ ၇႐ြက္အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ ေျပာပါမယ္။

  • ႀကိတ္စက္ျဖင့္ညက္ေနေအာင္ႀကိတ္ထားေသာ ၾကက္ရင္ပံုသား - 200 g
  • ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ - ၇႐ြက္
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ တ႐ုတ္နံနံ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တစ္လံုးစာ
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္မိတ္ပင္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • Cornflour - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ ( ၾကက္သားမွာနယ္ထားေပးပါ )
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္မ႐ွိတ႐ွိ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ ႏွစ္လံုး
အစာေၾကာ္ျပီး လိပ္ရန္ႏွင့္ ဂ်ဳံအရည္ေဖ်ာ္ရန္
  • ဆီကို မီးအပူေပးျပီး ၾကက္သြန္နီကို အရင္ေၾကာ္ပါ
  • ႏြမ္းလာပါက ၾကက္သားကိုထဲ့ျပီး ဆား အရသာမွဳန္႕ ပဲငံျပာရည္ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕တို႕ထဲ့ျပီး ၆မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးပါ
  • အသားအေရာင္ေျပာင္းလာျပီး မာလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္မိတ္ တ႐ုတ္နံနံတို႕ထဲ့ျပီး၂မိနစ္ေလာက္ ေမႊေပးပါ က်က္သြားရင္ အေအးခံထားပါ
  • ေကာ္ျပန္႕႐ြက္လိပ္ျပီး ထိပ္စကိုကပ္ရန္ ဂ်ဳံထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာကို ေ႐ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းနဲ႕ ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ကိုေထာင့္ခြ်န္းခင္းျပီး  ေထာင့္ခြ်န္းအေပၚမွာ အစာကိုထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေက်ာာေက်ာ္ထဲ့ပါ
  • ေထာင့္ခြ်န္းဖက္မွ စျပီးလိပ္ေပးျပီး ေဘး၂ဖက္ကိုေခါက္ျပီး ဆက္လိပ္ေပးပါ
  • အလိပ္ဆံုးကာနီးမွာ ေဖ်ာ္ထားေသာ ဂ်ဳံအရည္စြတ္ျပီး လိပ္လိုက္ပါ
  • ၇လိပ္လံုးလိပ္ေပးပါ
ေကာ္ျပန္႕လိပ္၇လိပ္စာအတြက္ အျပင္အကာခြံအႏွစ္စပ္ရန္
  • ၾကက္ဥႀကီးႀကီး - တစ္လံုး
  • အေၾကာ္မွဳန္႕-  ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • ေရ. - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းတို႕နဲ႕ အားလံုးေက်ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ
ေၾကာ္ရန္
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက မီးကိုအလယ္အလတ္ေလာက္ေလ်ာ့ျပီးမွ ၾကက္သားလိပ္ကို ေဖ်ာ္ထားေသာ အျပင္အကာခြံအတြက္စပ္ထားေသာ အႏွစ္ထဲမွာလူးျပီး ဆီအိုးထဲသို႕ တစ္လိပ္ျခင္းႏွစ္ေပးျပီး ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • မီးအရမ္းမျပင္းေအာင္သတိထားျပီးေၾကာ္ပါ
  • တစ္ဖက္က်က္ရင္တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးျပီး၂ဖက္လံုးေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းျပီး ႂကြတ္႐ြလာလ်ွင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားေပးပါ
တြဲျပီးစားရန္ အခ်ဥ္စပ္ပါမယ္
  • Chili sauce ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း 
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • သၾကား ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ နံနံပင္ အပင္ႀကီးႀကီး သံုးပင္
  • မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာႀကီးႀကီး ၇မႊာ
  • ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း အားလံုးေရာျပီး ေဖ်ာ္ေပးပါ

Saturday, 23 August 2014

အာလူးျခစ္ေၾကာ္ ႐ြ႐ြေလး



အာလူးျခစ္ေၾကာ္ ေၾကာ္နည္းေလးေျပာျပပါမယ္ ေၾကာ္ရတာလြယ္သေလာက္ စားလို႕ေတာ့အရမ္းေကာင္း ပါတယ္ မာမာ့ကေလးေတြက အာလူးႀကိဳက္ေတာ့ မၾကာမၾကာဆိုသလိုလဲေၾကာ္ေကြ်းျဖစ္ပါတယ္ အာလူးနံ႕ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕၀ါးလိုက္ရင္႐ြ႐ြေလးမို႕ မာမာ့မိတ္ေဆြေတြလဲႏွစ္သက္မယ္ထင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းေလးေတြကေတာ့

  • အခြံခြာျပီးအလံုးလိုက္ေရစင္ေအာင္ေဆးကာအသီးျခစ္ေသာ ျခစ္ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းႏွင့္ျခစ္ထားေသာအာလူး - 500g
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  • ဆိုဒါ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္မ႐ွိတ႐ွိ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • တန္ပူရာအေၾကာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းျပီး အရည္ယူထားေသာခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္သာသာ
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္မ႐ွိတစ္႐ွိ
  • အားလံုးကို ဇလံုတစ္လံုးမွာထဲ့ျပီး ခပ္ဖြဖြေလးနယ္ေပးထားပါ
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • မကပ္တဲ့ဒယ္အိုးတစ္လံုးကိုအပူေပးပါ ပူလာပါက မီး႐ွိန္နဲနဲေလ်ွာ့ျပီး ဆီလက္ဖက္ရည္အၾကမ္း ပန္းကန္ႏွစ္လံုးစာေလာက္ထဲ့ေပးပါ
  • ဆီပူလာျပီးက်က္လာပါက အရသာနယ္ထားေသာ အာလူးျခစ္ကို အေနေတာ္ယူကာ အသာအရာ ဆုတ္ျပီး ဆီအိုးထဲထဲ့ေပးပါ
  • အာလူးယူစဥ္ ပါလာေသာအရည္မ်ားကို ညွစ္မခ်ျပစ္ဘဲ ဒီအတိုင္းအာလူးဆုတ္ကို ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • မီးအရမ္းမမ်ားေစရန္ သတိထားပါ တစ္ဖက္ေ႐ႊ၀ါေရာင္းသန္းလာပါက ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • ႏွစ္ဖက္လံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက အရသာ႐ွိေသာ အာလူးျခစ္ေၾကာ္ေမႊးေမႊး စိမ့္စိမ့္႐ြ႐ြေလးကို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

Thursday, 21 August 2014

ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး



 ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး ေၾကာ္နည္းေလးကိုေျပာျပမယ္ေနာ္ အိမ္မွာလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ေၾကာ္စားႏိူင္ေအာင္လို႕ပါ
မာမာကေတာ့ အသီးအ႐ြက္ႏွစ္သက္သူမို႕ အသားမထဲ့ဘဲ အသီးအ႐ြက္ေလးထဲ့ျပီးေၾကာ္ထားပါတယ္
သတ္သတ္လြတ္ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ေလးအတြက္ ပါ၀င္တာေလးေတြေျပာျပပါမယ္

  • ေကာ္ျပန္႕ ၁၂လိပ္စာအတြက္ ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ - ၁၂႐ြက္
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ တ႐ုတ္မုန္႕ညွင္း - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္မိတ္ - အပင္ႀကီးႀကီး ၅ပင္
  • ခပ္ေသးေသးအေခ်ာင္းေလးေတြလွီးထားေသာ မံုလာဥနီ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ
  • နာရီ၀က္ေလာက္ေရစိမ္ျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားေသာ Dired flower mushroom. - ၇ပြင့္
  • ပဲပင္ေပါက္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးစာ
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုးမ႐ွိတ႐ွိ
  • ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  • ဆီ -  ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
ေကာ္ျပန္႕အစာအေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ဆီကိုမီးအပူေပးျပီး အရင္ဆံုးဆီပူလာတာနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴဓါးျပား႐ိုက္ကို အရင္ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕မွဳိကိုအရင္ဆံုးတစ္မိနစ္ေလာက္ထဲ့ေၾကာ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕မံုလာဥနီထဲ့ မိနစ္၀က္ေလာက္ဘဲေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕တ႐ုတ္မုန္ညွင္းကိုထဲ့ ျပီးမိနစ္၀က္ေလာက္ဘဲေၾကာ္ပါ
  • ဆား အရသာမွဳန္ံတို႕ထဲ့ျပီးၾကက္သြန္မိတ္ကိုထဲ့ပါ ျပီးတာနဲ့ ပဲငံျပာရည္ကိုထဲ့ျပီး မိနစ္၀က္ေလာက္ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ မီးပိတ္ေပးျပီး ေၾကာ္ထားတာေတြကို အေအးခံထားပါ
  • အေအးခံထားစဥ္မွာ ေၾကာ္ထားစဥ္ထြက္လာေသာအရည္မ်ားကို အိုးတျခမ္းေစာင္းထားျပီး စစ္ေပးထားပါ
ေကာ္ျပန္႕လိပ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ကို ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ခံျပီးေထာင့္ခြ်န္း ခင္းလိုက္ပါ
  • ေထာင့္ခြ်န္းအစနားမွာ အစာကိုအေနေတာ္ခင္းလိုက္ပါ
  • အစာခင္းျပီးတာနဲ႕ ေထာင့္ခြ်န္းအစကိုအစာေပၚအုပ္ကာ စျပီးလိပ္ေပးပါ
  • ပထမတစ္ေခါက္လိပ္ျပီး ေနာက္တစ္ေခါက္ထပ္ျပီးလိပ္ေပးပါ
  • ျပီးရင္ေဘးႏွစ္ဖက္ကို အတြင္းဖက္ကို ေခါက္ေပးပါ
  • ေဘး၂ဖက္ေခါက္ျပီးတာနဲ႕ အရင္ဆံုးလိပ္သလို အဆံုးထိဆက္တိုက္လိပ္ေပးျပီး က်န္တဲ့ထိပ္စကို ေကာ္ရည္ကပ္ျပီးလိပ္ေပးလိုက္ပါ။
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ဆီ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္တစ္လံုးခြဲကို အပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအေနေတာ္ေလ်ာ့လိုက္ပါ
  • လိပ္ထားေသာ ေကာ္ျပန္႕လိပ္မ်ားကို တစ္လိပ္ခ်င္းထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္က်က္ရင္တစ္ဖက္ကိုလွန္ျပီးဆက္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ႏွစ္ဖက္လံုးေ႐ႊ၀ါေရာင္ရတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားတာနဲ႕ ေကာ္ျပန္႕ေၾကာ္ႂကြတ္ႂကြတ္ေလးရပါျပီ
  • ႏွစ္သက္ရာအခ်ဥ္ ဆလတ္႐ြက္တို႕နဲ႕စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

Sunday, 17 August 2014

ၾကက္စဥေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး



ဒီအေၾကာ္ေလးကေတာ့ ၀က္သားအစားၾကက္သားနဲ႕ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္စဥေၾကာ္ေလးပါ ထမင္းနဲ႕စားတာထက္စာရင္ ဒီအတိုင္းေလးစားရတာကို ပိုႀကိဳက္ပါတယ္ တစ္ေန႕တစ္ေန႕ ဟင္းရံစဥ္းစားရတဲ့ ဒုကၡကလဲမေသးလွပါဘူး မနက္ခ်က္ရမဲ့ဟင္းကို ညထဲကႀကိဳျပီးစဥ္းစားရတာကလဲ အိမ္႐ွင္မေတြရဲ႕ အဓိကတာ၀န္တခုပါဘဲေနာ္ ဒီၾကားထဲ စိုဖတ္ဖတ္အသားေတြကို မစားခ်င္တဲ့အခါ အေျခာက္အျခမ္းေလးကိုလဲ စဥ္းစားရျပန္တာပါဘဲ ဒီေန႕ေၾကာ္ျဖစ္တဲ့ ၾကက္စဥေၾကာ္ေလးကို ေျပာျပပါမယ္။

ပါ၀င္ရမွာေလးေတြက

  • အ႐ိုးထြင္ထားေသာၾကက္ေပါင္ - 250g
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • အရသာမွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုး
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ၾကက္သားကိုအ႐ိုးထြင္ျပီး လက္သည္းခြံသာသာ အတံုးေလးမ်ားတံုးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ခ်င္းတို႕ကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းေပးပါ
  • ၾကက္ဥကို ဖြးဖြားပါေအာင္ေခါက္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သားကို ဆား အရသာမွဳန္႕ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕နဲ႕နယ္ေပးထားပါ
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ကို ေရနဲ႕ခပ္ျပစ္ျပစ္ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ေဖ်ာ္ထားေသာ မုန္႕ႏွစ္ထဲသို႕ ၾကက္ဥႏွင့္အရသာနယ္ထားေသာၾကက္သားကိုထဲ့ေဖ်ာ္ေပးပါ အရမ္းျပစ္ေနရင္ ေရနည္းနည္း ထပ္ေရာေပးပါ
  • ဆီကိုမီးအေနေတာ္နဲ႕အပူေပးပါ ဆီပူလာပါက ၾကက္သားကို တစ္တံုးျခင္းမုန္႕ႏွစ္ပါေအာင္ ဇြန္းႏွင့္ ခပ္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • အတံုးေလးမ်ားေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက အရသာ႐ွိေသာ ၾကက္စဥေၾကာ္ကို စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

Saturday, 16 August 2014

ဌက္ေပ်ာေၾကာ္ ခ်ဳိခ်ဳိေလး



အခုရက္ထဲ အေၾကာ္ေလးေတြတစ္ေန႕တမ်ဳိးေၾကာ္စားျဖစ္ေနပါတယ္ ေန႕လည္ေန႕ခင္းအပ်င္းေျပေလးဘဲျဖစ္ျဖစ္ ထမင္းစားျပီး အခ်ဳိတည္းရင္ဘဲျဖစ္ျဖစ္ မနက္ေစာေစာ အစာေျပစားရင္ဘဲျဖစ္ျဖစ္ေပါ့ အရမ္းကိုအဆင္ေျပလြန္းတဲ့ အေၾကာ္ေလးပါ ေၾကာ္ရတာအရမ္းကိုလြယ္ပါတယ္ စားလို႕လဲေကာင္းပါတယ္။

ေၾကာ္ဖို႕ပစၥည္းေလးေတြျပင္ပါမယ္

  • ဌက္ေပ်ာသီး - ၅လံုး
  • တန္ပူရာမွဳန္႕  - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ခြက္
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္၀က္သာသာ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္လံုး တစ္လံုးခြဲ
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ကို ေရေအးႏွင့္ေဖ်ာ္ထားေပးပါ
  • ဌက္ေပ်ာသီးကို အခြံႏြာျပီး ေဖ်ာ္ထားေသာ မုန္႕ႏွစ္မွာလူးေပးပါ
  • ဆီကိုမီးအေနေတာ္ႏွင့္အပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက မုန္႕ႏွစ္လူးထားေသာ ဌက္ေပ်ာသီးကို တလံုးျခင္းထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္က်က္ရင္ တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုးေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက အရသာခ်ဳိခ်ဳိနဲ႕ေကာင္းလြန္းတဲ့ ဌက္ေပ်ာေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ။

ေကာ္ျပန္႕ဌက္ေပ်ာေၾကာ္



အရသာထူးကဲတဲ့ ေကာ္ျပန္႕ဌက္ေပ်ာေၾကာ္ေလးပါ ႂကြတ္ႂကြတ္ေမႊးေမႊးေလးမို႕ မာမာစားလို႕ေကာင္းတိုင္း မာမာ့blog ကိုလာလည္တဲ့ မိတ္ေဆြေတြကို သတိတရနဲ႕စားေစခ်င္မိတာအမွန္ပါ ျပင္ရဆင္ရတာလဲလြယ္ ေၾကာ္ရတာလဲလြယ္မို႕ ႏွစ္သက္မယ္ဆိုရင္ေၾကာ္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

လိုအပ္တာေလးေတြျပင္ပါမယ္

  • ဌက္ေပ်ာသီး - ၅လံုး
  • ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ - ၅႐ြက္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး ၂လံုး
ေၾကာ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • အခြံခြာျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းထားေသာ ဌက္ေျပာသီးတစ္လံုးကို ေကာ္ျပန္႕႐ြက္ အလယ္တည့္တည့္ေပၚတင္ပါ
  • အထက္ေအာက္ႏွစ္ဖက္ကို ဌက္ေပ်ာသီးအုပ္မိေအာင္ ေခါက္ေပးပါ
  • ေဘးႏွစ္ဖက္ကို တစ္ဖက္နဲ႕တစ္ဖက္ ထပ္မိေအာင္တစ္လႊာစီ အုပ္ပါ
  • ဆီကိုမီးအေနေတာ္နဲ႕အပူေပးျပီး ထုပ္ထားေသာေကာ္ျပန္႕ဌက္ေပ်ာထုတ္ကို ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • တစ္ဖက္က်က္ပါကတစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုးေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက ႂကြတ္႐ြခ်ဳိေမႊးေနတဲ့ ေကာ္ျပန္႕ဌက္ေပ်ာေၾကာ္ေလးကို အရသာ႐ွိစြာနဲ႕ သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ

Friday, 15 August 2014

ေျမပဲဇံေၾကာ္ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး



အေၾကာ္ဆိုရင္ ဘာအေၾကာ္ဘဲျဖစ္ျဖစ္ အရမ္းႀကိဳက္တတ္တဲ့ မာမာတစ္ေယာက္ ဒီေန႕ေတာ့ေျမပဲဇံေၾကာ္ေလး ေၾကာ္စားျဖစ္ပါတယ္ ေၾကာ္ရတာလဲလြယ္ကူလြန္းတဲ့အတြက္ ေၾကာ္စားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္ ထမင္းပူပူေလးကို ဆီစမ္းျပီးစားမလား ထမင္းၾကမ္းခဲေလးမွာ ဆားေလးပံုျပီး အေၾကာ္တစ္ကိုက္ ထမင္းတလုပ္စားမလား အရမ္းကို စားမိန္တဲ့ အေၾကာ္ေလးပါ။

မာမာတို႕အိမ္မွာ အသားဆိုလက္တြန္႕ခ်င္ၾကေပမဲ့ ဒီလိုအေၾကာ္မ်ဳိးဆို ေၾကာ္ေနရင္းေတာင္ ကုန္တတ္တဲ့ သေဘာမွာ႐ွိပါတယ္ မာမာ ေျမပဲ အႂကြတ္ေၾကာ္နည္းေလးကို ေျပာျပပါမယ္။

ပါ၀င္ရမွာေလးေတြက

  • နာရီ၀က္ေလာက္ေရစိမ္ထားေသာ ေျမပဲဇံအေျခာက္ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ဗူး
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ဗူး
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ဗူးခြဲ မ႐ွိတရွိ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရယ္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးခြဲသာသာ
ေၾကာ္ရန္
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ ေရတို႕ကို တန္ပူမွဳန္႕ေၾကတဲ့ထိ ေရာျပီးေဖ်ာ္ပါ
  • ေဖ်ာ္ထားေသာ မုန္႕ႏွစ္ထဲသို႕ေျမပဲကို ေရာေမႊေပးပါ
  • ဆီကို မီးအေနေတာ္ထားျပီးအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက ေရာစပ္ထားေသာမုန္႕ႏွစ္ရည္ကို ေယာက္ခ်ဳိဇြန္း တစ္၀က္ေလာက္ခပ္ျပီးထဲ့ေပးပါ
  • ဆီထဲမွာ အက်က္ညီေစရန္ ျဖန္႕ျပီးခပ္ပါးပါးထဲ့ေပးပါ
  • တစ္ဖက္က်က္ပါက တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုးက်က္ပါက ေရႊ၀ါေရာင္ သန္းလာလ်ွင္တယ္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက ႂကြတ္ႂကြတ္ေမႊးေမႊး ေျမပဲဇံေၾကာ္ေလးရပါျပီ။

Sunday, 22 June 2014

ကန္စြန္း႐ြက္ အႂကြတ္ေၾကာ္

ကန္စြန္း႐ြက္ အႂကြတ္ေၾကာ္


ဒီေန႕ေၾကာ္ျဖစ္တဲ့ ကန္စြန္း႐ြက္ အႂကြတ္ေၾကာ္ေလးပါ တမူေလးထူးတာမို႕ ႂကြတ္ႂကြတ္႐ြ႐ြေလးနဲ႕စားလို႕ေကာင္းပါတယ္ ကန္စြန္း႐ြက္ကို ဒီအတိုင္းေၾကာ္စားရတာ႐ိုးလာျပီမို႕ အခုလို မုန္႕ႏွစ္ေလးနဲ႕ေၾကာ္လိုက္တာပါ။
အေၾကာ္အတြက္
  • ပဲအစိမ္းမွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း -  ၃ဇြန္း
  • ဆန္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း  - ၃ဇြန္း
  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း  - တစ္ဇြန္း
  • baking soda လက္ဖက္ရည္ဇြန္း  - တစ္၀က္မ႐ွိတ႐ွိ
  • ေရ ထမင္းစားဇြန္း -  ၆ဇြန္း
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း  - သံုးပံုတစ္ပံု
  • အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း - တစ္ဇြန္း ( အားလံုးကို ဇလံုထဲမွာထဲ့ျပီး ေဖ်ာ္ထားပါ    )
  • ေရေဆးျပီးစစ္ထားေသာ ကန္စြန္း႐ြက္ - အပင္ ႏွစ္ဆယ္

ေၾကာ္ရန္
  • ဆီ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံု ၃လံုးခန္႕ကို အပူေပးပါ
  • ဆီဆူျပီးက်က္လာပါက မုန္႕ႏွစ္ထဲတြင္ ကန္စြန္း႐ြက္ကိုႏွစ္ျပီး ဆီပူအိုးထဲထဲ့ေပးပါ
  • မီးအေနေတာ္ႏွင့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • မုန္႕ႏွစ္ ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္သြားပါက ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္ႏွင့္ စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

Sunday, 12 January 2014

ပဲေၾကာ္ ၾကြတ္ၾကြတ္ေလး

ပဲေၾကာ္
မၾကာ မၾကာေၾကာ္ျဖစ္ခဲ႔တဲ႔အေၾကာ္ေလးပါ ဒီေန႔ေတာ႔ အေၾကာ္မွဳန္႔တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ႔ Tempura Batter Mix
အမွဳန္႔ေလးနဲ႔ေၾကာ္ထားတာပါ ေၾကာ္ရတာ အရမ္းလြယ္ပါတယ္ အရသာလဲအရမ္းေကာင္းသလို ၾကြတ္လဲအရမ္းၾကြတ္ပါတယ္ ေၾကာ္ရတာ အဆင္ေျပတဲ႔အတြက္ မွ်ေဝလိုက္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္ :) ။

ပဲေၾကာ္မေၾကာ္ခင္ ပဲျခမ္းကိုေရ ၅နာရီေလာက္စိမ္ထားေပးပါ ပဲပြလာေတာ႔မွ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးေရစစ္ ထားေပးလိုက္ပါ အေၾကာ္မွဳန္႔ကိုေရနဲ႔ေဖ်ာ္ထားေပးပါ ဂ်င္းအနဲငယ္ေထာင္းျပီး ေရညွစ္ယူေပးပါ ျပီးမွ ဆားႏွင္႔နႏြင္းမွဳန္႔အနည္းငယ္ထဲ႔ျပီး အားလံုးကိုဇလံုက်ယ္က်ယ္တစ္လံုးထဲမွာေရာျပီးေမႊေပးပါ အားလံုးသမသြားရင္ေတာ႔ ေၾကာ္ဖို႔အဆင္သင္႔ျဖစ္ပါျပီ။

ေၾကာ္ရန္အတြက္လိုတာေလးေတြက


  • ေရစိမ္ျပီးသားပဲျခမ္း ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ -ႏွစ္ဗူး
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ - တစ္ဗူး
  • Tempura Batter Mix - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ - တစ္ဗူး
  • ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာဂ်င္း - လက္မဝက္ခန္႔ (အရည္ဘဲယူပါ)
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းဖ်ား ပါတယ္ဆိုရံုေလး
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ - ႏွစ္လံုး
ေၾကာ္ရန္အတြက္
  • ဆီကို မီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးပါ 
  • ဆီပူလာပါက အေနေတာ္ဇြန္းမွဳတ္နဲ႔ပဲႏွင္႔အရည္ကို တစ္ဝက္သာသာခပ္ျပီး ဆီပူအိုးထဲကို ျဖန္႔ျပီးထဲ႔ေပးပါ
  • ပဲေၾကာ္ၾကြတ္ျပီးက်က္လာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • ေရစိမ္ျပီးသားပဲႏွစ္ဗူးကို ပဲေၾကာ္ ၈ခ်ပ္ေလာက္ရပါတယ္

ပဲေၾကာ္ႏွင္႔အေၾကာ္မွဳန္႔

Friday, 9 August 2013

ပဲကပ္ေၾကာ္ ရြရြအိအိေလး

ပဲကပ္ေၾကာ္ရြရြ အိအိေလး

မာမာဒီေန႔ေတာ႔ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးေၾကာ္ထားပါတယ္ အသားေကာင္းေကာင္းမစားတဲ႔ကေလးအတြက္ ရွာၾကံခ်က္ရတဲ႔ဟင္းေလးဆိုပါေတာ႔ ဝါတြင္းကာလသတ္သတ္လြတ္စားခ်င္သူေတြအတြက္လဲ အဆင္ေျပတဲ႔အေၾကာ္ေလးမို႔မွ်ေဝလိုက္တာပါ ေၾကာ္ရတာလြယ္ပါတယ္။

မာမာဟင္းခ်က္ရင္ခက္ခက္ခဲခဲနဲ႔ခ်က္ရတဲ႔ဟင္းေတြခ်က္ခဲပါတယ္ စားလို႔လဲေကာင္းေနရမယ္ အိမ္တစ္ခုရဲ႔မီးဖိုေဆာင္မွာအလြယ္လဲရွိေနတယ္ဆိုတဲ႔ပစၥည္းေတြနဲ႔ဘဲခ်က္တာမ်ားပါတယ္
မ်ားေသာအားျဖင္႔အိမ္ရွင္မေတြကအလုပ္မ်ားၾကတာမ်ားပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လြယ္လြယ္နဲ႔စားေကာင္းမဲ႔ ဟင္းအမယ္ေလးေတြဘဲ ျမန္ျမန္ခ်က္ခ်င္ၾကမွာပါ မာမာကိုယ္တိုင္လဲအမယ္ေတြမ်ားျပီးရွာရခက္တဲ႔ ဟင္းခ်က္စရာေတြနဲ႔ခ်က္ရတာကိုသိပ္ဝါသနာမပါတာလဲပါ ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔ဒီေန႔လဲအိမ္တစ္အိမ္ရဲ႔ မီးဖိုေဆာင္မွာအလြယ္ရွိတတ္တဲ႔ပစၥည္းေလးေတြနဲ႔ဘဲ စားေကာင္းတဲ႔ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးေၾကာ္ထားပါတယ္။
ေၾကာ္ၾကည္႔ဖို႔ျပင္ၾကရေအာင္ပါေနာ္

  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ ႏွစ္ခြက္ေမာက္ေမာက္
  • ဆန္မွဳန္႔ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ဝက္သာသာ
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ခြက္ႏွင္႔လက္တစ္လံုး
  • တစ္ညအိပ္ေရစိမ္ထားေသာပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ခြက္ႏွင္႔တစ္ဝက္သာသာ
  • မညက္တစ္ညက္ေထာင္းထားေသာခ်င္း - တစ္လက္မ မရွိတစ္ရွိ
  • မညက္တစ္ညက္ေထာင္းထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ငါးမႊာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္မရွိတစ္ရွိ
  • အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္မရွိတစ္ရွိ
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး ႏွစ္လံုး
  • ေရကိုနဲနဲခ်င္းထဲ႔ျပီးႏွဲေပးပါ အရမ္းမေပ်ာ႔ေအာင္ဆန္မွဳန္႔အေပၚၾကည္႔ျပီးထဲ႔ေပးပါ။

ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆားႏွင္႔အရသာမွဳန္႔တို႔ေရာကာအရသာနယ္ထားေသာေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ေရစိမ္ထား ေသာပဲျခမ္း

မုန္႔ႏွစ္ကိုကြမ္းသီးလံုေလာက္အရင္လံုးျပီးမွ လက္ဝါးေပၚတင္ျပီးလက္မေလးနဲ႔ျပားေပးးပါ ျပီးမွႏွစ္ဖက္စလံုးကိုပဲျခမ္းႏွင္႔ကပ္ေပးပါ

မီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးထားေသာ ဆီပူမွာေၾကာ္ေပးပါ တစ္ဖက္က်က္လွ်င္တစ္ဖက္ကိုလွန္ေပးပါ ပဲျခမ္းႏွင္႔မုန္႔သားမ်ားအေရာင္ေျပာင္းလာျပီး ရြရြေလးျဖစ္လာမွဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ

မြမြနဲ႔ရြရြအိအိေလးျဖစ္ေနတဲ႔ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးရပါျပီ

Friday, 26 July 2013

ၾကက္သားေျပာင္းဖူးေၾကာ္

ၾကက္သားေျပာင္းဖူးေၾကာ္

မြမြအိအိေလးမို႔စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ၾကက္သားေျပာင္းဖူးေၾကာ္ေလးပါ အသားေတြဆီေတြမ်ားမ်ားနဲ႔မစားခ်င္ တာရယ္ေၾကာင္႔မို႔ဒီေန႔ေတာ႔အဲလိုေလးေၾကာ္လိုက္ပါတယ္ ေျပာင္းဖူးပါတာမို႔ခ်ဳိလဲပိုျပီးခ်ဳိပါတယ္ တန္ပူရာအေၾကာ္မွဳန္႔ေလးလဲထဲ႔လိုက္တာမို႔မြမြေလးနဲ႔စားလို႔ပိုျပီးေကာင္းသြားပါတယ္။
တန္ပူရာမွဳန္႔မရွိရင္လဲေမြးအေၾကာ္ခံမွဳန္႔နဲ႔ေရႊလိပ္ျပာအေၾကာ္ခံမွဳန္႔တို႔ထဲ႔ျပီးေရာနယ္ကာ ေၾကာ္လို႔ရပါတယ္
အခ်ဳိအတြက္ကိုေတာ႔အရသာမွဳန္႔အစားသၾကားထဲ႔ျပီးေၾကာ္ထားပါတယ္ ၾကက္သားကိုလဲႏူးညံ႔ေစတဲ႔ ၾကက္ေပါင္သားကိုအရိုးထြင္ျပီးသံုးထားပါတယ္ အခ်ဳိအရသာအတြက္သံုးတဲ႔သၾကားကိုေတာ႔  caster sugar ကိုသံုးထားပါတယ္ ပိုျပီးေစးကပ္ေအာင္လို႔ပါ အဲဒီသၾကားမရွိရင္လဲရိုးရိုးသၾကားဘဲထဲ႔သံုးႏိူင္ပါတယ္။
ေၾကာ္တဲ႔အခါမွာပါဝင္ရမွာေလးေတြကေတာ႔

  • အရိုးဖယ္ကာႏုတ္ႏုတ္စင္းထားေသာၾကက္ေပါင္သား - 200g
  • ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္သံုးလံုး
  • အေစ႔ထြင္ထားေသာေျပာင္းဖူး - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးေမာက္ေမာက္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • တန္ပူရာမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုးခြဲေလာက္
ေၾကာ္ရန္ျပင္ပါမယ္
  • လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ားကိုဇလံုက်ယ္က်ယ္တစ္လံုးထဲမွာထဲ႔ျပီးေစးပိုင္လာတဲ႔ထိထဲ႔ျပီးနယ္ေပးပါ
  • ဆီကိုမီးအေနေတာ္ႏွင္႔အပူေပးျပီးတည္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔အရသာနယ္ထားေသာၾကက္သားမ်ားကိုအေနေတာ္ဆုတ္လံုးျပီးေရႊဝါေရာင္သန္းလာတဲ႔ထိေၾကာ္ေပးပါ
  • ႏွစ္ဖက္လံုးက်က္သြားပါကဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးျပီးရင္ၾကက္သားေျပာင္းဖူးေၾကာ္ေလးရပါျပီ။

Friday, 31 May 2013

ၾကက္သား ဖက္ထုတ္ေၾကာ္

ၾကက္သားဖက္ထုတ္ေၾကာ္
ၾကက္သားဖက္ထုတ္ေၾကာ္ေလးပါ အသားေတြခ်ည္းစားရတာ ခံတြင္းမေတြ႔လြန္းတာမို႔ အသီးအရြက္ ေလးလဲပါရေအာင္ မာမာ ဟိုေရာဒီေရာ ဖက္ထုတ္ေလးေၾကာ္ထားပါတယ္ အခြံေမႊးေမႊးၾကြတ္ၾကြတ္ေလး နဲ႔ဆိုေတာ႔စားရတာ အာရံုတစ္မ်ဳိးေျပာင္းသြားတာေပါ႔ေနာ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴအခ်ဥ္ေလးနဲ႔အရမ္းကိုစားေကာင္းတဲ႔ဖက္ထုတ္ေလးေပါ႔ေနာ္ ငါးနဲ႔ၾကက္သားကိုဘဲစားၾကတဲသူေတြ႔အတြက္ဟင္းခ်က္ရတာ ရွားပါးပါတယ္ ေန႔တိုင္းလဲအသားဓါတ္ေလး ရေအာင္အသားပါေအာင္ခ်က္ရတာမို႔ တစ္ခါတစ္ရံညီးေငြ႔သလိုေတာ႔ျဖစ္မိပါတယ္ အဲဒီလိုရက္မ်ဳိးဆို မာမာ ဟိုေရာဒီေရာ စားေကာင္းေအာင္ရွာၾကံျပီးခ်က္ရပါတယ္ ဒီေန႔လဲအသားေျပာင္တလင္းမစားခ်င္တဲ႔ သူေတြအတြက္ ေရာတိေရာရာစားေကာင္းစရာျဖစ္ေအာင္ ၾကက္သားဖက္ထုတ္ေလးလုပ္ ျပီးေၾကာ္ေပး ထားပါတယ္။

ၾကက္သားဖက္ထုပ္ေၾကာ္ဖို႔ျပင္ပါမယ္
  • ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားေသာၾကက္သား  - 100g 
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္မရွိတစ္ရွိ
  • အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္မရွိတစ္ရွိ
  • ပဲပင္ေပါက္ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တစ္လံုး
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာက်ဴဆိုင္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုး
  • ခပ္ေသးေသးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္လံုး
  • ေကာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ႏွမ္းဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း(ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးထဲမွာအားလံုးကိုေရာနယ္ေပးပါ)
  • ဖက္ထုတ္ရြက္ - ၁၅ရြက္ 
  • အစာအားလံုးကိုေရာျပီးနယ္ထားေပးပါမယ္

ဖက္ထုတ္ရြက္တစ္ရြက္ကိုထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းမရွိတစ္ရွိထဲ႔ေပးပါမယ္

No comments:

Post a Comment